100 napos ima – 12. hét

„Szólítsuk meg Jézust sürgető szükségünkben!”

2020. június 12–18.

Ideje abbahagyni az aggódást és bizalommal élni

Sikhu Daco

Mire az első gyerekem megszületett, már mindent elolvastam, ami a kezem ügyébe került, arról, ami balul elsülhet élete első néhány hónapjaiban. Ezen felül, ugye, azt mondták, hogy az „óvatosság = védekezés” is. A kisfiam egészséges, időben érkező baba volt 10 ujjal, 10 lábujjal és kiváló Apgar-értékekkel. Igen, mikor a kis ártatlan arcába néztem, hirtelen lecsapott rám az élet törékenységének megingathatatlan tudatosulása.

Ahogy egyre többet és többet olvastam, megismerkedtem a hirtelen csecsemőhalál szindrómával (angolul: Sudden Infant Death Syndrome: SIDS), és magába szippantottak az internet bugyrai. Minden bölcsőhalálban elvesztett babáról szóló cikk elolvasása, minden egyes személyes történet csak fokozta a szorongásomat, hogy képtelen vagyok megvédeni a kicsikémet. Egyik percben egy olyan írást olvasgattam, ami azt tanácsolja, hogy semmit ne tegyünk be a kiságyba (még párnát vagy plüssfigurát se), mert minden SIDS-et okozhat; majd a következő percben rábukkantam egy anya vallomására, aki minden tanácsot betartott, amit a bölcsőhalál megelőzésére adtak, mégis egyik reggel élettelenül fekve talált a gyerekére a kiságyban.

És ha ez az én kisbabám lenne? Mit csinálhatnék máshogy, hogy biztosítsam, a családom soha nem néz szembe ilyen sorssal? Nagyon megerőltető volt az alvás, mert a kisbabám minden mozdulatára, minden gügyögésére és minden levegővétel-változására felriadtam. Szerető feleségként, aki a „megosztással mutatja ki, hogy törődik veled” mottóra esküdött fel, elmondtam a férjemnek az aggodalmaimat, mire az első éjjel, mikor a fiunk több mint 6 órát aludt, a férjem csak azért ébresztette fel őt, hogy megbizonyosodjon róla, még mindig lélegzik. Értitek, ugye? A szorongás élő szobrai lettünk.

Minél többet gondolkodtam arról, milyen kevés erőm van megvédeni a gyerekemet a hirtelen csecsemőhalál szindrómától, annál világosabban láttam, milyen gyenge minden erőfeszítésem, hogy biztosítsam a kisfiú biztonságát, védelmét és jólétét. Igazából nem garantálhatom a saját jólétemet se, nem is beszélve egy tehetetlen babáéról.

Gyarlóságom érzésével elborítva fordultam anyukámhoz, aki Jézushoz irányított. Hogy csinálta? Hogy nyugodhatsz meg valaha is újra, mikor annyi balszerencsétől meg kell óvnod a gyerekedet?

A válasz pofonegyszerű: bízz Jézusban.

„Amikor csak lefekteted a babádat, bízd Isten kezére, aki sohasem szundít el, sem nem szokott aludni – tanácsolta ő. – Add át imában az Úrnak, és hagyd ott.”

Esténként a bölcsőhalál miatti félelmem nem védte meg jobban a kisfiamat. Ehelyett azt a hamis érzetet keltette, hogy foglalkozom az aggodalmammal, mivel túl sok energiát öltem bele. De a valóságban az idegeskedésem semmit nem tett azért, amivel segített volna neki lélegezni az éjszaka folyamán.

Jézus megkérdezte: „Kicsoda pedig az közületek, aki aggodalmaskodásával megnövelheti termetét egy arasszal?” (Máté 6:27) A félelmed nem oldja meg a problémát, és nem is javít a helyzeten. Épp ellenkezőleg. Inkább, mint hogy értelmesen hozzájárulna a fennálló körülményekhez, elhomályosítja az ítélőképességedet, csökkenti a tisztánlátásodat, és miatta kevésbé tudod kezelni a stresszort, bármi legyen is az.

Aggódsz az anyagiak miatt. Aggódsz a tanulmányaid miatt. Aggódsz a gyerekeid miatt. Aggódsz a házasságod miatt. Aggódsz az egészséged miatt. Aggódsz a világ helyzete és a COVID-19-járvány hosszú távú hatásai miatt. Aggódsz a jövő miatt, és hogy hová kerülsz innen. A túl sok aggódásod miatt is aggódsz. Ennek soha nem lesz vége!

Ellen White ezt mondta erről 1896-ban: „Ha saját kezünkbe vesszük a dolgainkat, és saját bölcsességünkben bízva akarunk sikereket elérni, akkor olyan terhet veszünk a vállunkra, amelyet nem Isten rakott ránk, amit a segítsége nélkül akarunk cipelni. Magunkra vállaljuk azt a felelősséget, amely az Úré, így valójában helyettesítjük Őt. Nyugtalanok lehetünk, előre láthatunk bizonyos veszélyeket, veszteségek érhetnek bennünket, mert azok elmaradhatatlanok, de ha igazán hisszük, hogy Isten szeret, és csak a javunkat akarja, akkor nem fog aggasztani a jövő. Úgy bízunk az Úrban, mint a gyerek bízik szerető szüleiben. Gondjaink és szenvedéseink eltűnnek, mert akaratunk megnyugszik a menny akaratában.” (Gondolatok a Hegyibeszédről, 100–101. o.)

Egy bűnös világban biztosra vehetjük, hogy kihívásokkal teli helyzetek kerülnek elénk. A világi bölcsesség szerint úgy készülhetünk fel a legjobban a csapásokra, ha amennyire tőlünk telik, tanítjuk magunkat – hiszen „az óvatosság = védekezés”. De ha sor kerül rá, hogy békét kell teremtenünk a vihar közepén, akkor már hatástalan a tudás. Az egyedül hatásos védekezés, ha maradandó bizalmat alakítunk ki abban az Istenben, aki a legparányibb atomtól kezdve a világegyetem óriási kiterjedéséig mindent kézben tart. Szerencsére még Ő irányít mindent.

Sikhu Daco szerkesztőségi asszisztens az inVerse-nél (inversebible.com), a Generálkonferencia Szombatiskolai Osztálya által kialakított, fiatal felnőtteknek szóló új bibliatanulmányozó honlapnál. Több mint egy évtizedig dolgozott világi egyetemen, miután alapdiplomát szerzett biokémiából és francia nyelvből. Mesterszakon végzett az Andrews Egyetemen vallástudományból, ezen belül is rendszeres teológiából. A Hope Channel „inVerse” című bibliai vitaműsorának egyik tagjaként kapcsolja össze a két szenvedélyét: a Biblia tanulmányozását és a fiatal felnőttekért végzett szolgálatot. Sikhunak és a férjének, Archie-nak három kisfia van (egy 4 éves, egy 2 éves és egy 9 hónapos).

KÖZPONTI KÉRDÉSEK:

A válság idején volt hitbeli problémád? Küszködtél azzal, hogyan tanulj meg bízni, mikor minden körülmény és minden érzés látszólag azt jelzi, hogy egy jó megoldás sincs számodra? Miért nem kéred meg Istent, adjon több bizalmat és erősebb hitet az ígéreteiben?

GYAKORLATI KIHÍVÁS:

Az aggodalom, szorongás, stressz mind természetes reakció, ha nehéz, kontrollálhatatlan helyzetekkel kerülünk szembe. Most gondolj az életedre és a családodra. Mik miatt aggódsz értük? Milyen események váltanak ki belőled félelmet?

Ezután nyisd ki a Bibliádat, és keress olyan Igéket és történeteket, amik békét és erőt ígérnek meg Istentől. Olvasd el, jegyzeteld ki, tanuld meg és hidd el ezeket. Mert van bármi olyan, amit az Úr ne tudna kézben tartani?

Ássunk le még mélyebbre! – További olvasmányajánlások erre a hétre:

78. napi imacélok – 2020. június 12. (péntek)

ÖRÖMMEL JELENTJÜK!

 • „Nagyon köszönöm az imáitokat, az unokatestvérem és a felesége már jobban vannak.” (H. lelkész)
 • Valaki a válság idején jelentős adományt küldött a könyvevangélisták megsegítésére a világon. A könyvevangélisták a korlátozások ellenére is új és kreatív módszereket találnak az emberek vallásos könyvekkel való elérésére.

IMAKÉRÉSEK:

 • Imádkozzunk az Úrba vetett több hitért és bizalomért, különösen a válság alatt.
 • Imádkozzunk, hogy Isten áldja meg a taxis testvéreket a közép-amerikai Panamavárosban, és mozgó befolyási központokként használja fel őket. Panama lakosainak fele Panamavárosban él.
 • Imádkozzunk a Nyugat-nigériai Unióban hamarosan elinduló, kiscsoportos evangelizációért, amit a Női Szolgálatok Osztálya szervez meg.
 • Imádkozzunk a közeli és távoli családtagjainkért. Imádkozzunk azokért, akik még nem ismerik Jézust mint személyes Megváltójukat, hogy kerüljenek közel hozzá, és térjenek meg.

79. napi imacélok – 2020. június 13. (szombat)

Lelki gyógyulás

„Gyógyíts meg engem, Uram, hogy meggyógyuljak, szabadíts meg engem, hogy megszabaduljak, mert te vagy az én dicsekedésem!” (Jeremiás 17:14)

„A gutaütött Krisztusban megtalálta lelke és teste gyógyulását. Lelkileg kellett meggyógyulnia, mielőtt értékelni tudta teste egészségét. A gutaütött testének meggyógyítása előtt lelkiismeretén kellett könnyíteni és lelkét a bűntől megtisztítani. Ezt a leckét nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A fizikai betegségtől szenvedők ezrei sóvárognak ma – a gutaütötthöz hasonlóan – erre az üzenetre: »Megbocsáttattak a te bűneid.« Betegségük oka a bűnteher a maga nyugtalanságával és kielégítetlen vágyaival. Csak akkor könnyebbülhetnek meg, ha a lélek Orvosához fordulnak. A békesség, amit csakis Ő adhat, megeleveníti a lelküket, és meggyógyítja a testüket.” (A nagy Orvos lábnyomán, 77. o.)

KÖZPONTI KÉRDÉSEK:

Olyan gyakran kérjük Istentől, gyógyítsa meg fizikai betegségeinket, és nem látjuk be, hogy először a lelki gyógyulásra van kétségbeejtő szükségünk. Bizony néha sokkal sürgősebbnek érezzük a testi bajokat, és sokkal fájdalmasabbnak is tűnnek, mint az életünkben levő, meg nem bocsátott bűnök, de tévedés ne essék, semmi sem fontosabb annál, mint hogy a bűneinktől megszabaduljunk. „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?” (Márk 8:36)

Mi egyszerűbb neked: hogy testi gyógyulást kérj Istentől, vagy a bűneidtől teljes megtisztulást és erőt a győzelemhez, főleg a kedvenc bűneid felett? Hajlandó vagy elviselni a fizikai betegségeket, míg lelkileg rendben vagy?

Miért nem kéred meg most rögtön az Urat, hogy mutassa meg, mekkora szükséged van jelenleg lelki gyógyulásra?

ÖRÖMMEL JELENTJÜK!

 • Isten néhány adventista kórházunk számára biztosította, hogy megkapják a szükséges személyes védőfelszereléseket, így koronavírusos pácienseket is kezelhetnek.
 • Az Adventista Világrádió (Adventist World Radio, AWR) online evangelizációs alkalmai már nézők százezreihez eljutottak. Így a menny tömegeket ér el az interneten a krízis idején.

IMAKÉRÉSEK:

 • Imádkozzunk a bűnből, önzésből és büszkeségből való lelki gyógyulásért.
 • Imádkozzunk egy meg nem nevezett hölgyért, aki már 15 éve küzd az ördög támadásaival.
 • Imádkozzunk a Florida állambeli Orlando új, adventista rehabilitációs központjának szolgálatáért az USA-ban, ahol segítenek felvenni a harcot az opioidjárvánnyal. Könyörögjünk azokért a milliókért, akik vágynak a függőségtől való szabadulásra.
 • Imádkozzunk az Adventista Világrádió online evangelizációs alkalmainak záróestjéért, hogy sokan adják át teljesen magukat Jézusnak és az újonnan megismert igazságoknak.

80. napi imacélok – 2020. június 14. (vasárnap)

Fizikai gyógyulás

„Az Úr megerősíti őt az ő betegágyán; bármilyen az ágya, megkönnyíted betegségében.” (Zsoltárok 41:4)

„Krisztus ma is ugyanaz a könyörülő orvos, mint földi szolgálata idején volt. Nála gyógyír van minden betegségre és gyógyító erő minden gyengeségre. Korunkban élő tanítványainak a régi tanítványokhoz hasonlóan kell a betegekért imádkozniuk. És imáikat gyógyulások követik majd, mert »a hitből való imádság megtartja a beteget«. Mienk a Szentlélek ereje, a hit csendes bizonyossága, amely igényelheti Isten ígéreteit. Az Úrnak az az ígérete, hogy a »betegekre vetik kezüket, és meggyógyulnak« (Márk 16:18), ma is éppoly megbízható, mint amilyen az apostolok korában volt. Ez az ígéret Isten gyermekeinek kiváltságáról tanúskodik; és hitünknek igényelnie kell mindazt, amit ez az ígéret átfog.” (A nagy Orvos lábnyomán, 226. o.)

KÖZPONTI KÉRDÉSEK:

Istennek van hatalma egy szóval meggyógyítani minden betegséget. Megígérte, hogy aki csak hisz benne, meg fog gyógyulni. Vagy ebben az életben történik meg, vagy legvégül, a feltámadásnál, és ez a belátásáról és tökéletes bölcsességétől függ. Arra bátorít, hogy a mindenható Gyógyítóba vetett hittel imádkozzunk a betegségért. Sokszor nem tanácskozunk gyógyító képességével, mielőtt kimerítettük volna az összes földi lehetőséget miközben fontos, hogy mindent megtegyünk a betegség megelőzéséért és kezeléséért, de először mindig Istenhez kéne fordulnunk és útmutatást kérnünk a betegség kezelésénél.

Hiszel az Úr gyógyító erejében? Bízol abban, hogy a legjobban tudja, mikor gyógyítson meg, vagy mikor ne tegye? Kész vagy átadni az életed a kezébe az egészség idején, hogy a betegség idején is hittel ott maradjon? Akkor is elfogadod majd a gyógyítását, mikor az életmódváltás formájában érkezik?

ÖRÖMMEL JELENTJÜK!

 • Mindössze pár nap alatt az adventista egyház több mint 16.000 digitális misszionáriust tudott toborozni. Ennek eredményeként az adventista bibliatanulmányozó tartalmak elkezdtek beáramlani és feltűnni a Google- és YouTube-keresési listák elején.
 • Fülöp-szigeteki fiatalok százai imádkoznak nagy imacsoportokban és imaláncokban online, és ezáltal megújulást és csodákat élnek át.

IMAKÉRÉSEK:

 • Imádkozzunk, hogy jobban higgyünk Isten gyógyító hatalmában. Könyörögjünk erőért, hogy egészséges életstílust sajátítsunk el.
 • Imádkozzunk világszerte az adventista iskolákért: most szembesülnek a COVID-19 következményeivel, és kreatív megoldásokat kell találniuk arra, hogy tovább taníthassanak, és a nyári szünet után is működtethessék az iskolákat.
 • Imádkozzunk a Gaboni Misszióterületért Közép-Afrikában, ahol június 26-ig tartanak élőben bibliakonferenciát a Facebookon és a YouTube-on. Kérjük, hogy az Úr vezesse a programot, és érintse meg a hallgatók szívét.
 • Imádkozzunk D. testvérnő családja lelki gyógyulásáért és helyreállításáért. A férjének rosszindulatú daganatos betegsége, myeloma multiplexe van, és a hite is gyenge. A gyerekei elhagyták az egyházat, és a bibliai tanításokkal ellentétes életet élnek. A szülei pedig, egy betegség következtében, fogyatékkal élő emberek lettek.

81. napi imacélok – 2020. június 15. (hétfő)

Egészséges elme

„Ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.” (Róma 12:2)

„Mind a testi, mind az értelmi erőket, az érzelmekkel együtt, úgy kell nevelni, hogy a legnagyobb teljesítményt érjék el.” (Counsels on Health, 445. o.)

KÖZPONTI KÉRDÉSEK:

Az egészséges elme nagy mértékben függ attól, a gondolataid mi körül szoktak folyamatosan forogni, az étrendedtől, a mozgástól és az egészséges kapcsolatoktól.

Tudományosan igazolt kapcsolat van aközött, hogy mit eszünk, és ahogy az étrendünk hat a szellemi képességeinkre. Egy növényi alapú étrend, több gyümölcs és zöld leveles zöldség többek között pozitívan befolyásolja az agyunk egészségét. Emellett az is, amit a szemünkkel és fülünkkel „fogyasztunk”, és amire állandóan gondolunk és beszélünk, jelentősen hatással van a mentális állapotunkra.

Hogy döntesz: mennyei dolgokon, igaz és szent témákon gondolkozol? Isten Szavára és akaratára fókuszáló dolgokkal kötöd le tevékenyen az agyadat? Milyen az étrended? Adsz helyet a tökéletesítésre, hogy egészségesebb értelmed legyen, ami készen áll bekapcsolódni lelki tevékenységekbe? Utoljára mikor folytattál valakivel mély, jelentőségteljes beszélgetést? Miért nem kéred meg Istent, hogy ma az irányításával indulj el a jobb mentális egészség elérése felé?

ÖRÖMMEL JELENTJÜK!

 • Már sokfelé megszüntették a kijárási korlátozásokat, és az emberek újra visszamehetnek dolgozni. A COVID-19-fertőzések száma is világszerte sok országban lecsökkent.
 • Elden Ramirez (a Montanai Egyházterület elnöke): Március hónapban nem jöttek be úgy a tizedek, mint azelőtt, ezért imában a menny elé tártuk a helyzetet. Ezután négy adományt is kaptunk, ami kipótolta a hiányt. Majd mindenki arra számított, hogy áprilisban is ugyanolyan kevés érkezik. De 2020 áprilisában az utóbbi 10 év legtöbb tizede folyt be! A Mindenható így gondoskodik munkája folytatásáról.

IMAKÉRÉSEK:

 • Imádkozzunk egészséges elméért, és hogy képesek legyünk úgy dönteni, hogy igaz gondolatokkal foglalkozzunk.
 • Imádkozzunk a Kongói Demokratikus Köztársaság egyházának missziójáért, amire rossz hatással van a lázadó csoportok és az általános politikai változékonyság okozta bizonytalanság. Az Úr törje át a sötétséget és a gonoszságot, és érje el a régióban élők körében az istenfélelem hatalmas megújulását.
 • Imádkozzunk a kambodzsai Battambang nagyvárosi befolyási központjáért, ahol egy edzőterem, egy vegetariánus étterem, egy játszótér, egy kápolna és egy nyelviskola van, valamint egészségügyi és zenei oktatás is folyik. Isten áldja meg ezt a sokrétű megközelítési módot. Kérjük tőle a szolgálat növekedését, és hogy azokat a személyeket vigye be oda, akiknek már előkészítette a szívét.
 • Imádkozzunk a világszerte újonnan megkeresztelkedett testvérekért, akik a globális válság idején adták át az életüket Jézusnak.

82. napi imacélok, 2020. június 16. (kedd)

Mértékletesség

„Mondom pedig, Lélek szerint járjatok, és a testnek kívánságát véghez ne vigyétek.” (Galata 5:16)

„Ha olyan erős hatalma van az étvágynak az emberiség fölött, hogy az ember érdekében Isten Fiának el kellett viselnie e hatalom megtöréséért a majdnem hathetes böjtöt, micsoda munka áll egy keresztény előtt! Mégis, bármekkora is a küzdelem, győzhetünk! Annak az isteni hatalomnak a segítségével, amely ellenáll a legádázabb kísértéseknek is, amiket Sátán csak kitalálhatott, mi is sikeresek lehetünk a gonosszal vívott harcban, és végül viselhetjük a győztes koronáját Isten országában.” (Counsels on Diet and Foods, 167. o.)

KÖZPONTI KÉRDÉSEK:

A bűn minden téren megrontotta és megrontja az életünket. A bűn megbontja az egyensúlyt az életünkben, és extrém dolgok felé viszi el az embert. Az étrend és az életmód terén számos egészségügyi problémát okoz, és nemcsak ránk, de másokra is rossz hatással van.

Csakis a Szentlélekkel való naponkénti kapcsolatban találhatunk erőt és képességet ahhoz, hogy mindenben mértékletesek legyünk.

Ma meghozod a döntést, és megkéred rá Istent, hogy tegyen mértékletessé az étrended, az időbeosztásod, a közösségimédia-használatod és az egész életmódod terén? Belekapaszkodsz a kegyelmébe, és bízol abban, hogy győzelmet adhat neked, ahogy csakis rá számítasz?

ÖRÖMMEL JELENTJÜK!

 • „Kimondottan azért imádkoztam, hogy a Mindenható küldjön lehetőségeket, és kapcsolatba léphessek a szomszédaimmal a pandémia idején, mivel nem igazán ismerem őket. Az Úr felelt az imámra, és kapcsolatba kerülhettem velük. Tudom, hogy neki számukra is van megváltási terve.” (Jay W.)
 • Április elején az Adventista Világ Rádió a Moldovai Unióval együtt evangelizációs alkalmakat tartott a Facebookon, YouTube-on és Zoomon. 28 helyi lelkész tett közzé videókat ezeken a felületeken. Ennek eredményeként mostanra több mint 25.500 nevünk van, akikkel ezután is kapcsolatban maradhatunk, és több mint 40-en iratkoztak fel keresztségi felkészítésre.

IMAKÉRÉSEK:

 • Imádkozzunk a Szentlélekhez, hogy minden dologban mértékletesek legyünk, különösen ha étvágyról, médiahasználatról és alvásról van szó.
 • Imádkozzunk az egyházunkért Észak-Ugandában. Ők rádióban sugározzák az adventista üzenetet, amit más felekezetek támadásként vesznek. Kérjük, hogy lágyuljanak meg a szívek, és sokan találják meg az igazságot.
 • Imádkozzunk a St. Louis-i hajléktalanmisszióért az Egyesült Államokban. Esedezzünk mindazokért, akik ezt a szolgálatot végzik, hogy Szentlélekkel telve tükrözzék vissza Jézust, miközben segítenek a hajléktalanokon.
 • Imádkozzunk a COVID-19-járvány befejeződéséért.

83. napi imacélok, 2020. június 17. (szerda)

A természet fontossága

„Vette az Úr Isten az embert, és helyezte őt az Éden kertjébe, hogy művelje és őrizze azt.” (1Mózes 2:15)

„Krisztus szerette a kék ég alatt, a fűvel borított domboldalon vagy a tóparti fövenyen maga köré gyűjteni az embereket. Itt, keze alkotásai között, gondolataikat a mesterkéltről a természetesre tudta irányítani. A természet növekvő, kibontakozó képeiben tárulkoztak fel országának alapelvei. S ahogy az emberek a tekintetüket a hegyekre, Isten kezének csodálatos műveire emelték, értékes mennyei igazságokat tanulhattak meg.” (A nagy Orvos lábnyomán, 54. o.)

KÖZPONTI KÉRDÉSEK:

Jelenleg a világ népességének jelentős hányada él nagyvárosokban és városias településeken. Emberi alkotásokkal, mesterséges létesítményekkel vannak körülvéve, szennyezett levegőt lélegeznek be, és folyamatos zaj ostromolja őket, így nagyon nehéz csendes, elmélkedéssel teli időt tölteni Istennel és élvezni a természetben látható bámulatos munkáit. De ha a természetben időzünk, felfrissül a test és az elme is!

Az időd mekkora hányadát töltöd mesterséges környezetben vagy digitális tartalmak nézésével? Milyen gyakran szánsz időt az Úr által alkotott természet értékelésére? Innentől kezdve miért nem tervezed el előre a naptáradban, hogy rendszeresen beszélgetsz a természetben Istennel, és lelki leckéket tanulsz meg ebből?

ÖRÖMMEL JELENTJÜK!

 • „Áldom az Urat a 100 napos imaalkalomért. A naponkénti áhítatok révén lehetőségem nyílt együtt imádkozni a 9 éves fiammal.” (Stephen A.)
 • „A 100 napos imaalkalom kihívás elé állított, hogy közelebb kerüljek Istenhez, és hűségesebben járjak vele az úton. Tényleg sok problémával küszködöm, de már látom, hogy Jézusban lehetséges a győzelem. Dicsőség neki érte!” (név nélkül)

IMAKÉRÉSEK:

 • Imádkozzunk, hogy megnyíljon a szemünk, és meglássuk a lelki témájú leckéket a természetben. Kérjük Istent, mutassa meg, hogyan tölthetnénk több időt vele kinn a természetben.
 • Imádkozzunk a misszionáriusokért, a frontvonalban dolgozó bibliamunkásokért és a globálmissziós úttörőinkért, akik a föld némely kedvezőtlen területén szolgálnak.
 • Imádkozzunk azokért a gyülekezetekért, akiknél már rég nem volt gyülekezetnövekedés, és nem tapasztalták meg a misszió feléledését.
 • Imádkozzunk a Generálkonferencia vezetőségéért, ahogy azon dolgoznak, miként támogathatnák a legjobban a helyi uniókat világszerte a pandémia idején.

84. napi imacélok, 2020. június 18. (csütörtök)

Egy új kezdet!

„Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szentléleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, amelyek az Istenéi.” (1Korinthus 6:19–20)

„Az egészségügyi elvek ismerete nélkül senki sem alkalmas az élet felelősségeinek hordozására.” (A nagy Orvos lábnyomán, 271. o.)

KÖZPONTI KÉRDÉSEK:

A Mindenható mélyen érdeklődik az általános jóllétünk iránt. Nemcsak azt szeretné, hogy akkor kérjük ki a tanácsát, ha egészségügyi problémáink vannak, hanem készségesen segít megtanulnunk, hogyan előzzük meg a kor gyakori egészségügyi gondjait, és erősítsük meg az immunrendszerünket. Ezért adta nekünk ezeket az egyszerű, de hatásos alapelveket: a táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a tiszta vizet, a napfényt, a mértékletességet, a kellő friss levegőt, az elegendő pihenést és a bizalmat Istenben.

Lehet, hogy te már ismered ezeket az alapelveket, és gyakorlod is őket? Miért nem veszed a menny egészségügyi elveit, és a Szentlélek segítségével miért nem tanulod meg, hogyan gyakorold az összeset?

ÖRÖMMEL JELENTJÜK!

 • „Áldjuk az Urat. Annyira megerősített minket a kenyai Kitaléban a járvány kellős közepén, hogy evangelizációt tudtunk tartani. Az egész város felé szolgálhattunk, és sok Bibliát szétosztottunk.” (Bernard O.)
 • „Hadd dicsérjem az Istenünket! A karantén alatt sok adventista igehirdetést néztem meg a világon mindenfelől online. Az egyik bizonyságtétel valóban nagy hatással volt rám. Egy férfi beszélt, aki homoszexuális volt, és a Megváltó megszabadította őt. Korábban sokáig egy titkos, bűnös szenvedéllyel harcoltam, de miután meghallgattam ezt a tapasztalatot, tudtam, hogy az Úrral együtt semmi sem lehetetlen. Imádkoztam és imádkoztam, és Isten győzelemre vezetett. Alleluja!” (név nélkül)

IMAKÉRÉSEK:

 • Imádkozzunk, hogy hajlandóak és képesek legyünk Isten minden természetes egészségügyi alapelvét betartani a mi életünkben és a családunkéban.
 • Imádkozzunk a jamaicai Kingstonban levő adventista csemegeboltért (a Karib-térségben), ahol nemcsak vega szendvicseket, de keresztény könyveket és egy gyereksarkot is kínálnak. Kérjük Istent, hozza be a megfelelő vásárlókat, és árassza ki rájuk szeretetét a dolgozókon keresztül.
 • Imádkozzunk, hogy a menny ébresszen mélyebb érdeklődést minden adventistában Ellen G. White prófétai írásai iránt.
 • Imádkozzunk a brazíliai Porto Alegrében levő központért, ahol autista gyerekek családjainak nyújtanak támogatást. A helyet önkéntesek működtetik, akik elkötelezték magukat amellett, hogy egy nyitott, közösségi teret biztosítanak a betérőknek. Fohászkodjunk az Úr vezetéséért, és hogy a Szentlélek munkálkodjon az önkéntesek által a közösség elérésében.