Erdélyi Magyar Adventisták bibliakonferencia Marosvásárhelyen

E-mail Nyomtatás PDF Bookmark and Share

2013. szeptember 20 - 22 között került sor az Erdélyi Magyar Adventista bibliakonferencia megszervezésére Marosvásárhelyen. A Hetednapi Adventista Egyház országos szervezetének Etnikai Csoportok osztálya volt az esemény szervezője.

A konferencia jeligéje: „Tovább kell vinnetek!”, különleges gondolatokat ébresztett az erdélyi és határon túlról érkezett magyar adventistákban. E címmel, 1962-től egy maroknyi adventista lelkész - a hatalom figyelme elől - évente visszavonult a Kárpátok rejtekébe, hogy itt szervezze meg a vallásos irodalom hiányának pótlását. E címmel írta meg - talán legszebb versét Moldován Vilmos lelkész is. A szervezők úgy gondolták, hogy a jelige méltán képviseli azt a célt, melyért a konferencia megszületett: eljuttatni az evangéliumot minden magyarnak, és nemcsak.

Az Etnikai Csoportok osztálya évente szervez hasonló bibliakonferenciákat a Romániában élő különböző etnikumú adventisták számára a következő mottóval: „Ismerjük identitásunkat, vállaljuk a küldetést”. Legutóbb az ukránok, a cigányok, valamint a gáborok örvendeztek hasonló eseményeknek. Magyar viszonylatban utoljára 1948- ban került  sor hasonló rendezvényre Nagysármáson.

Pénteken és szombaton összesen négy istentiszteletre került sor a marosvásárhelyi Sportcsarnokban, mintegy kétezer ötszáz gyermek, ifjú, középkorú és idősebb személy jelenlétében. Erdélyben megközelítőleg 11.000 magát magyar adventistának valló személy él.

Az eseményen a világegyház két Divíziója  képviseltette magát:  Magyarosi Barna Inter - Európa Divízió igazgatója illetve Kovács-Bíró János, Transz-Európa Divízió igazgatója személyeiben, akik Isten igéjével szólították meg a közönséget.
A Román Adventista Egyház országos vezetése nevében Huțanu Teodor elnök köszöntötte a résztvevőket és szólta az igei üzenetet, akit  Câmpian-Tătar Ioan titkár, valamint Burcea Nelu Kommunikációs  igazgató is elkísért.

A Kárpát-medence különböző régióinak magyar adventistái is képviseltették magukat az eseményen. A Magyar Unió üzenetét Zolyomi Renáta kincstárnok tolmácsolta. A Tiszavidéki Egyházterületet Hegyes-Horváth Géza - elnök és Várhelyi Zoltán - titkár, a Dunamelléki Egyházterületet Ősz-Farkas Ernő - elnök képviselte. Ördög Róbert, titkár-pénztáros a vajdasági magyar adventisták nevében üdvözölte a jelenlévőket, míg a kárpátaljai adventistákat Antonyuk Alexander területi elnök, Pircsák Illés kisebbségekért felelős igazgató és Farkas Győző lelkész  képviselte.

A bibliakonferencia nemcsak a jövő felé tekintett, hanem a múltra is emlékezett. Dr. Szigeti Jenő egyháztörténész azokra az időkre emlékeztette az erdélyieket, amikor még Erdélyben nem volt adventista jelenlét és John Huenergardt misszionárius Erdélybe érkezve megtanult magyarul, hogy hatékonyabban közölhesse az advent üzenetet.

A két erdélyi egyházterület bemutatkozása mellett, sor került 3 zenekar és 13 énekkar szolgálatára, melyek közül egyesek helyi népviseletben léptek fel.
Az esemény csúcspontját a lángoló fáklya továbbadása jelentette az ifjabb nemzedék számára, amelyet odaszentelődési imák követtek.

Az érdeklődök, a bibliakonferencia harmadnapján, a marosvásárhelyi „A” és „C” imaházakban meghallgathatták Szigeti Jenő, Kovács Bíró János, Magyarosi Barna, Zolyomi Renáta, Hegyes-Horváth Géza, Ősz-Farkas Ernő, Halmágyi Attila, valamint Filep-Lukács István előadásait. Az előadásokat fórum követte, amelynek keretén belül az előadók és egyházi előjárok válaszoltak a résztvevők kérdéseire.

A bibliakonferenciát Szász Ernő lelkész, a Román Unió Etnikai Csoportok igazgatója, a Dél-Erdélyi Egyházterület elnöke, egyben az esemény főszervezője, a Máté evangéliuma 9. fejezetének 7-8 versével zárta: „Jézus pedig hozzájuk menvén, illeté őket és monda: keljetek fel és ne féljetek. Mikor pedig szemeiket felemelték, senkit sem látának, hanem csak Jézust egyedül.”

A teljes program megnézhető interneten: www.a-gyulekezet.ro oldalon.

Filep-Lukács István,  az Észak-Erdélyi Egyházterület Etnikai Csoportok igazgatója