Az adventista vezetők részvétüket fejezték ki III. Shenouda, a Kopt Ortodox Egyház vezetőjének elhalálozása alkalmával

E-mail Nyomtatás PDF Bookmark and Share

Az Adventista Egyház vezetői, a Vallásszabadság és a Hivatalos Kapcsolatok Osztályán keresztül részvétüket fejezték ki III. Shenouda, az alexandriai Kopt Ortodox Egyház vezetőjének elhalálozása alkalmával, aki Alexandria pápája és az egész Afrika Szent Márk evangélista Apostoli Szentszékének pátriárkája volt.
A Vallásszabadság és a Hivatalos Kapcsolatok Osztálya keresztül részvétét fejezi ki  az egyiptomi kopt keresztények számára és az egész egyiptomi népnek egyaránt III. Shenouda haláláért, mondta John Graz, az Adventista Egyház Vallásszabadság és a Hivatalos Kapcsolatok Osztályának igazgatója.
Az Adventista Egyház reméli, hogy a Kopt Keresztény Egyház új vezetője előremozdítja a keresztény felekezetekkel való jó kapcsolatot Egyiptomban és hozzá fog járulni a béke és vallásszabadság megvalósulásához, mondja Graz
Graz, "erős vezetőnek" nevezte Shenoudát, elismerve Egyiptom iránti szeretetét és a nemzet egységéért tett erőfeszítéseit. Graz Shenouda bátorságáról is beszélt. Ő egy adott pillanatban kiváltotta Anwar Sadat, egyiptomi elnök ellenszenvét, aki 1981-ben egy elhagyatott kolostorba száműzte Shenoudát.   Négy évvel később Hosni Mubarak, az új egyiptomi elnök rehabilitálta.
Shenouda és az Adventista Egyház közötti kapcsolat  a legtöbbször feszült volt. 2003-ban nyilvánosan megtámadta az adventistákat, mert „háborgatják az egységet”.
Mindezek ellenére Graz értékelte Shenouda  jó kapcsolatait a muzulmánokkal. A keresztényeknek és más felekezeteknek sokat kellett szenvedniük a Mubarak által vezetett  rezsim alatt.
Shenouda szombaton, 88 éves korában halt meg, négy évtizedes pátriárkai szolgálata után.


ANN
Fordítás: Portik Herbert Zoltán